Църномаров: Приятелите ни от ЕС не вярват, че има натиск над българи в РСМ

В никакъв случай не сме равноправни, казва той
25 дек 2021 19:55, Нели Христова
68

Трима македонски българи от Културния център "Иван Михайлов" в Битоля гостуваха в студиото на предаването "Брюксел 1" навръх Коледа.

Били са временно затворени заради пандемията, но в момента работата на Културния център продължава. За пръв път от "Иван Михайлов" повдигнаха въпроса за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония.

Изпратили са писмо до президента Стево Пендаровски, визирайки над 120 хил. граждани с български произход и български паспорти. В началото местните власти са им отвърнали, че България не иска те да бъдат вписани в Конституцията.

"В една демократична страна има място за всички, а няма място за македонските българи", посочи председателят на Културният център "Иван Михайлов. Искаме цялата македонска общност да види, че в Македония живеят българи", заяви председателят на КЦ "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски.

"В никакъв случай не сме равноправни. Още в училище се казва, че българите са окупаторска и фашистка страна. Че са монголци и татари, че не сме едно и също, че никога българи не са живели в Македония. Съществува натиск, но по-тих и не може да се докаже. Извършва се чрез учебниците и Facebook групите. За Сърбия няма никакъв проблем. Най-големият грях в Македония е да си българин", обясни Георги Църномаров пред Милена Милотинова.

А Благой Шаторов даде следния пример на тормоз:

Нашите деца ги учим на истинската история, а в училището учат, че техните предци са били фашисти и окупатори. И учим децата така: Това е истината, ама в училище кажеш каквото пише в учебника, за да нямаш проблеми. Иначе ще имат лоши оценки и намалено поведение.

По думите на Църномаров "приятелите ни от ЕС не вярват, че има натиск" срещу българите в РСМ.

Защо сърби, албанци, власи, роми и турци са част от македонската Конституция, а не може в нея да присъстват българи, чудят се тримата гости в студиото. Те очакват фалшифициране на данните от преброяването на населението в РСМ, що се отнася до българското малцинство.

Българите в Северна Македония се страхували да си търсят правата, защото можело да не си намерят работа и да имат проблеми с правителството и полицията.

"Правителството да обясни на Европейската комисия как 120 хил. българи ги няма в Македония. Организациите на македонските българи ще реагираме и ако иска, България може да ни подкрепи. Записват те като македонец и не те питат", подчертаха македонските българи пред Bulgaria ON AIR.

Гостите в студиото дадоха пример, че в македонския речник има дума "избугариш", която означава, че "съсипваш" нещо.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ами значи не са ни приятели, а са предатели... Щом могат да ни изнудват, заради тая тумба ***.
52
4
 
8
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Пасмина,нямаща равна на себе си както на Балканите,така в Европа и далеч зад континента.Докато не им уврат кратуните,тези трябва да са извън всякаква европейска институция. Нито дядките,нито лелите от Брюксел,ще казват,какво да решават българите,по отношение на ***...
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Българите не знаят български книжовен, какво остава за останалите....Мицкоски прекрасно говори сръбски, вижте му интервюто от миналият месец за сръбска ТВ,.. както и целият им елит...За воля на истината "якането", и всички последователни реформи в бьлгарският език допринесоха за отчуждаване на македонските българи и тяхна денационализация.
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противен и мазен тип, не знам как всеоще някой му вярва на сополите и сълзите!?
49
20
 
7
 
! Отговори
Благоевград преди 2 години
България да признае македонците в Пиринска Македония и в цела България , и българският съд да регистрира македонските Организации в България.
48
1
 
10
 
! Отговори
Владимир преди 2 години
От натовска , до натовска има разлика. НАТО е , абревиатура за парлама . Всичко е чичо сам , той трябва да му "отърва" .
47
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
51 прочети договора на НАТО! Натовска държава няма правото да заплашва, камо ли да напада друга натовска държава.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не сезирате органите в ЕС за това. Ние българите сме странно племе. Като ни натискат и си мълчим с надеждата, че всичко ще се оправи. Не, няма да се оправи. Кажете на висок глас онова, което трябва да се каже. Посочете насилника. А Македония е само изпълнител. Друг е оня, който извива ръцете и бута Македония напред. Защото така ще ни обвинят в пристрастие. И ще изкарат нас виновни, въпреки че се държим културно.
45
0
 
10
 
! Отговори
Владимир преди 2 години
Приятели ли ?? Ха,ха,хаОт зап. Европа , ха ха ха .Който схваща историята , таквиз думи, не може да каже !
44
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До УМЕН САЩ и Англия ще пратят по един кораб с томахоок в Солун и Петков ще получи обаждане от Мустафа, че ако не вдигне ветото следва ракетен удар по София.
43
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога макета в ЕС! Това е същото като да гласуваш един дpипльo да бъде равен с теб. Македония е измислена държава, с измислена история и съставена от ромотурци, албанци и гърчеещи се българоговорящи.
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проличават си и сега и преди пак скритите македонисти и анти бг Франция и Англия, които не се намесват в сръбско-българската война и първата балканска само защото погрешно оценяват, че България има слаба армия и ще загуби и няма смисъл да правят антанти срещу нея.
41
4
 
21
 
! Отговори
до Каракочев преди 2 години
Уважаеми господин Каракочев, По времето на ''Берлинския конгрес'' все още е бил в действие ''DreiKeiserBund'' /съюзът между императорите в Санкт Петербург, Берлин и Виена/ Тези владетели решават, че не е в техен интерес, на Балканите да има голяма и обединена България. Това е съюзът сплотен от победата край Ватерлоо, а до създаването на ''Антантата'' /м-у другото повлияно и от Сръбско-Българската война 1885/ все още има доста време. Почитам гробовете на руските войни, но не и имперските интереси
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Приятелите ни от ЕС не вярват '' ......................... истината е, че досега не се водеха преговори по същество. Водеха се някакви разговори от типа кой е по-по-най ... като основна вина за това им и Бойково правителство. Ако има надежда за прогрес то това е само новото правителство и лично Кирил Петков.
39
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предложиха една идея България да улесни бг гражданство само с декларация че е българин. Но те си запазват и македонското и може да направят партия в България и поискат македонско малцинство и в България.
38
11
 
31
 
! Отговори
Каракочев преди 2 години
До АнонименПроблемът с Македония не е подарък от Русия, а от Англия, Германия и Франция. И този подарък ни е връчен на Берлинския конгрес 1878 година.
37
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До трио българка Кажи какво трябва. Може да искаме да се признае етническо прочистване но тогава ФРанция, Англия и САЩ са помогнали на Сърбия след 1944 като не са поискали връщане на България и отмяна на Нойския договор и са бомбили България докато не се изтегли от Скопие и Солун.
36
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятел в нужда се познава. Ако са против България, тогава България трябва да напусне НАТо и ЕС както Англия.
35
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е Руските империалисти да бъдат изгонени официално от България. Невероятно нагло отношение включително подклаждането н Македонските фантазии както и непрекъснатото фалшифициране на историята ни с помоща на Русия. Изгонете моментално посланика, гонете го всеки път когато правят умишленно фалшифициране на историята ни. Да видим дали това ще ги накара да се замислят за постъпките си !!!Малко унижение е хубаво за наглото им поведение
34
7
 
25
 
! Отговори
пак ли макета, бе? преди 2 години
Пак тия макета... Има, няма седмица и макета... Иде ми да ги забухам по главите с един учебник по историческа граматика, та поне някоя буква да се отпечата по ниските им чела. Тия не разбират, че са един югославски субпродукт. Едно дърво без корен. Сашо Макето е бил обратен - ФАКТ Е! Не се ядосвайте. Весели празници пожелавам на всички и всичко добро. И гледайте сега македонски цирк! А след 10 години ще е албански, че ония се плодят като зайци. Отделна държава си е. Цяла държава ВИЦ.